کاربرد کامپیوتر تولیدکننده نرم افزار مالی - اداری

تفاوت هزینه عملیاتی و غیر عملیاتی

تفاوت هزینه عملیاتی و غیر عملیاتی

تفاوت هزینه عملیاتی و غیر عملیاتی در چیست ؟

در این مقاله قصد داریم به موضوع تفاوت هزینه عملیاتی و غیر عملیاتی بپردازیم. هزینه های یک سازمان همیشه به ۲ دسته مجزا عملیاتی و غیر عملیاتی تقسیم بندی می شوند. هزینه عملیاتی صرف ایجاد و تولید محصول می شود اما هزینه غیر عملیاتی به صورت مستقیم بر فروش و تولید تاثیر ندارد. این دو نقطه مقابل هم هستند که در هر سازمان نیاز اصلی به شمار می روند. برای بررسی عملکرد یک کسب و کار تنها هزینه های عملیاتی هستند که مورد بررسی قرار می گیرند و این تفاوت اصلی آن با هزینه غیر عملیاتی است. هزینه های عملیاتی چون به تولید مربوط می شوند به راحتی می توان آنها را مورد بررسی قرار داد. تامین مالی و هزینه های مشابه زیر مجموعه هزینه های غیر عملیاتی هستند که در سازمان زیاد به چشم نمی خورند‌. هزینه عملیاتی فقط شامل تولید نمی شود بلکه بهای تمام شده کالای فروش رفته را هم شامل می شود.

اما هزینه غیر عملیاتی بیشتر در معاملات تصادفی ایجاد می شوند به همین دلیل کمتر کسی در سازمان از آنها اطلاع دارد. تفاوت دیگری که در این ۲ به خوبی قابل مشاهده است نحوه محاسبه آنها در سیستم حسابداری است. هزینه های عملیاتی با هدف پیشبرد اهداف سازمان طراحی شده اند اما هزینه های غیر عملیاتی تاثیر زیادی روی سازمان ندارند. تفاوت دیگری که در این ۲ به خوبی قابل مشاهده است میزان درصد آنها است‌ که‌ هر کدام قوانین و اصول مختص به خود را دارند. هزینه های غیر عملیاتی جدا از هزینه های دیگر هستند و در میزان درآمد سازمان ها تاثیری ندارند. در واقع دارایی اصلی یک سازمان بر اساس هزینه های عملیاتی آن محاسبه می گردد.

برای خرید نرم افزار مالی بازرگانی از وبسایت کاربرد کامپیوتر کلیک کنید

هزینه عملیاتی چیست؟

هزینه عملیاتی شامل هزینه ای است که برای ایجاد و تولید محصول در سازمان بکار می رود و می تواند درآمد اصلی سازمان را به خوبی مشخص کند. بهره وری بهتر در ازای هزینه های عملیاتی هدف اصلی شرکت و سازمان ها است و این نشان می دهد که معیار اصلی بهره وری سازمان از روی همین هزینه های عملیاتی مشخص می گردد. فعالیت های تجاری به همراه خود هزینه های عملیاتی را می آورند و باعث پیشبرد اهداف یک سازمان می شوند. بهای تمام شده کالای فروش رفته در هزینه های عملیاتی محاسبه نمی شوند چون تمرکز آن بیشتر روی تولید محصولات است. هزینه هایی که برای راه اندازی کسب و کار و تولید محصولات صرف می شوند جز همین هزینه های عملیاتی هستند که در سیستم حسابداری به خوبی محاسبه می گردند.

حقوق، اجاره، بیمه، استهلاک اسباب و اثاثیه و هزینه ملزومات جز این هزینه ها هستند که به صورت کاملا اصولی و دقیق ثبت می گردند. هزینه های کادر اداری و همچنین فروش و فرآیند تولید محصول همگی در سازمان به عنوان هزینه های عملیاتی معرفی می شوند. اهداف سازمان با این هزینه ها در یک راستا بوده و می تواند به پیشرفت و رشد آن کمک زیادی کند. بهره وری یک شرکت به کمک این هزینه ها به خوبی نشان داده می شود. اگر هزینه های عملیاتی کاهش پیدا کند قطعا خدمات و کیفیت محصولات شرکت هم کاهش پیدا خواهد کرد و این دو با هم رابطه مستقیمی دارند. برقراری تعادل بین این دو فرایند به تصمیمات مدیران سازمان ارتباط مستقیم دارد.

تفاوت هزینه عملیاتی و غیر عملیاتی

اجزای هزینه عملیاتی

هزینه عملیاتی خود دارای اجزای مختلفی بوده که هر کدام به نوعی در پیشبرد اهداف سازمان نقش دارند. هزینه های ثابت و متغیر از اجزای هزینه های عملیاتی هستند. که در ادامه به توضیح هر یک می پردازیم :

  • هزینه ثابت:

هزینه های ثابت به عنوان اصلی ترین جز هزینه های عملیاتی هستند. اگر بهره وری و فروش دچار نوسان شود باز هم این هزینه ها ثابت می مانند و دچار افزایش و کاهش نمی شوند. مانند اجاره ای که شما برای کسب و کار خود آن را پرداخت می کنید که کاملا ثابت بوده و با کاهش و افزایش سطح فروش تغییری نمی کند. با وجود هزینه های ثابت شما با تولید بیشتر می توانید به سود بیشتری هم دست پیدا کنید بنابراین هزینه ثابت روی تعداد واحدهای فروش به خوبی توزیع می شود. هزینه های ثابت شرایط خوبی را برای شرکت های بزرگ فراهم کرده اند به همین دلیل آنها می توانند با تولید بیشتر به سود زیادی دست پیدا کنند.

  • هزینه متغیر:

این هزینه نقطه مقابل هزینه ثابت بوده که با افزایش تولید هم تغییر می کند. هر چه میزان تولید شرکت ها بیشتر می شود به همان میزان هزینه ها هم تغییر می کند. مواد اولیه ای که برای تولید محصول به کار گرفته می شوند جز هزینه های متغیر هستند چون مدام نرخ آنها در حال تغییر و نوسان است. دستمزد، هزینه های اداری، بیمه و مالیات های پرداختی اموال،  صدور پروانه برای کسب همگی جز انواع هزینه های عملیاتی هستند که به مرور زمان تغییر می کنند و بستگی به نوع کسب و کار دارند.

این مطلب را هم بخوانید: کاربرگ حسابداری چیست ؟

هزینه غیر عملیاتی چیست؟

هزینه های غیر عملیاتی در واقع نقطه مقابل هزینه عملیاتی است به طوری که در بهره وری سازمان نقش چندان قابل توجهی ندارد‌. این هزینه بیشتر شامل هزینه هایی است که مستقیم بر فروش و تولیدات نقش ندارند.  هزینه هاي غیر عملیاتی در برخی موارد باعث کم شدن اصل دارایی سازمان می شوند. این هزینه ها می توانند شرایط یک سازمان را تا حدی تغییر دهند و ممکن است در نتیجه معاملات تصادفی ایجاد شده باشند. هزینه های استهلاک، هزینه بهره و تمامی هزینه های استقراض زیر مجموعه هزینه های غیر عملیاتی هستند که در پیشبرد اهداف سازمان تاثیر چندانی ندارند و زیاد هم قابل مشاهده نیستند.

هزینه های غیر عملیاتی کاری به فروش و تولید محصولات ندارند و بیشتر شامل هزینه های تامین برخی خدمات می شوند. میزان و درصد این هزینه متغیر بوده و به مرور زمان ثابت نیست. تفاوت زیادی بین‌ هزینه های عملیاتی و غیر عملیاتی وجود دارد. در هر سازمان شما شاهد این هزینه ها خواهید بود که به کمک آنها می توان سود و ضرر سازمان را به راحتی مشخص کرد. هزینه هایی که برای خرید مواد اولیه و پرداخت بدهی ها و قرض ها صرف می شود جز هزینه های غیر عملیاتی است که برای سازمان سودی به همراه ندارد .امیدواریم از مطالب این مقاله (تفاوت هزینه عملیاتی و غیر عملیاتی) بهره ی کافی را برده باشید.

خرید انواع نرم افزار های مالی و حسابداری از کاربرد کامپیوتر

تفاوت اصلی بین هزینه عملیاتی و غیر عملیاتی این است که هزینه عملیاتی مستقیماً به تولید محصولات و ارائه خدمات مرتبط است، در حالی که هزینه غیر عملیاتی به طور غیرمستقیم و در معاملات تصادفی ایجاد می‌شود و به طور مستقیم بر تولید و فروش تأثیر ندارد.

هزینه های عملیاتی مستقیماً با تولید محصولات و خدمات مرتبط هستند و نمایانگر بهره وری و کیفیت تولید می‌شوند. این هزینه ها در ارزیابی عملکرد سازمان نقش اساسی ایفا می‌کنند و میزان سود و زیان واقعی سازمان را نمایان می‌سازند.

هزینه های غیر عملیاتی به طور مستقیم بر فروش و تولید تأثیر ندارند و بیشتر در معاملات تصادفی ایجاد می‌شوند. این هزینه ها می‌توانند شرایط سازمان را به حدی تغییر دهند که اصل دارایی سازمان را کم کنند.

دارایی اصلی یک سازمان بر اساس هزینه های عملیاتی آن محاسبه می‌شود؛ زیرا این هزینه ها مستقیماً با تولید محصولات و ارائه خدمات مرتبط هستند که منبع اصلی درآمد سازمان را تشکیل می‌دهند.

نوشته های مرتبط
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

دانلود

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید